Hara & Kuzushi

Dit zijn 2 begrippen uit het judo die voor mij mooi aangeven waar het in coaching van individuen en groepen over gaat.  

 

Hara staat voor het centrum van je kracht. Kuzushi betekent balansverstoring. In judo is het werken vanuit je centrum belangrijk. En bij iedere techniek maak je een kuzushi, een verstoring van de balans, waardoor je de ander gemakkelijker kunt werpen. In het coachen van mensen en teams vind ik het (her)ontdekken van je kracht en het uit je evenwicht durven te stappen om zo een nieuwe balans te vinden, essentieel. 

 

Hara Kuzushi staat ook voor het hervinden van mijn passies. Op mijn 44 ben ik weer gaan judo-en, mijn zwarte band gehaald en judoleraar geworden. En via het judo en het lesgeven heb ik weer ontdekt hoe mooi het is mensen en teams een stap op weg te helpen. Dat kunnen soms kleine stapjes zijn, maar soms ook grote bewegingen. In eerste instantie was het de bedoeling om alleen judo-workshops aan te bieden, maar al gaande weg heeft Hara Kuzushi zich verder ontwikkeld. Ik heb de naam wel gehouden, omdat een van mijn clienten het een mooi verhaal vond. En dat is het ook. 

 

Hara Kuzushi komt in mijn coaching terug. Nog steeds in een fysieke vorm als je daarvoor kiest, maar ook in de gesprekken die ik voer en de sessies die ik begeleid.