Variaties & co-creatie met judo

 

De principes van judo , maar ook de praktijk van judo, kunnen behulpzaam zijn op verschillende manieren. U kunt mij ook benaderen om op maat voor uw team, uw organisatie of begeleidingstraject een judoworkshop te ontwerpen die passend is bij het moment. Ik denk graag mee hoe judo een bijdrage kan zijn in uw werk. Zo creëren wij samen een workshop of aanpak die werkt.  Ik denk zelf dat judo zich prima leent om een bijdrage te leveren aan de onderstaande thema's.

 

1. Organisatieverandering en gedragsverandering

Organisaties veranderen voortdurend. Mensen veranderen voortdurend. Toch gaat dit niet vaak samen. De judo-aanpak maakt bespreekbaar waar de weerstand zit, wat mensen nodig hebben voor verandering, in hoeverre mensen mee willen bewegen of juist tegen bewegen. Er zijn verschillende technieken die mensen laten ervaren wat verandering voor hen betekent. Ik gebruik graag het DINAMO-model als achtergrond. Centraal in dit model staat het willen, moeten en kunnen veranderen. 

 

2. Persoonlijke ontwikkeling

De taal van het lichaam zegt soms andere dingen of dingen op een andere manier. Wij gaat op zoek naar jouw Hara, jouw kracht en hoe je deze beter kunt inzetten. En wij gaan op zoek naar jouw wens tot verandering, jouw Kuzushi. Een judo-workshop kan onderdeel zijn van een individueel coachingstraject; een groepssessie voor mensen die op een kantelpunt staan in hun loopbaan. Dit kan eventueel ondersteund worden door gebruik te maken van Breinvoorkeuren NBI. Ik ben gecertificeerd in het toepassen van deze methodiek. Zie voor meer informatie https://breinvoorkeuren.nl/

 

3 Als ondersteuning in leiderschapstrajecten

Leiderschap binnen organisaties vraagt steeds vaker dienend leiderschap. Het vraagt leiders die weten waar ze staan, die werken vanuit vertrouwen en een goede balans weten te vinden tussen loslaten en sturen. In het judo zitten mooie oefeningen die deelnemers deze elementen van leiderschap laten ervaren. 

 

4. Brownpapersessie in judopak

Soms is het zinvol om met je team (MT, projectteam, OR, etc) een dag te besteden aan een denksessie. Als moderatie-facilitator, agilecoach en judotrainer maak ik een mooie combi van denken, doen en bezinnen. Met behulp van judotechnieken en moderatie-methodieken ontwerp ik met u een sessie die energie geeft en resultaat oplevert.